Glokom

Glokom Nedir?

Glokom, göz tansiyonunun yükselmesi ile seyreden, görme sinirini tahrip ederek ilerleyen ve sonuçta kalıcı görme kaybına sebep olan sinsi bir hastalıktır.

Genellikle 9-22 mmHg arasındaki değerler normal göz tansiyonu olarak kabul edilir. Tek başına göz tansiyonunuzun bu değerlerden yüksek ölçülmesi glokom hastası olduğunuz anlamına gelmemekle birlikte, ölçümün normal sınırlarda olması da hasta olmadığınızı göstermez. Tam bir göz muayenesi ve çeşitli testler ile, takip ve tedaviniz şekillenebilir.

Kimler Risk Altındadır?

  1. Glokom çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanda görülebilir. İleri yaş daha risklidir
  2. Ailesinde glokom hastası olanlar
  3. Miyoplar
  4. Başka bir nedenle kortizon tedavisi alan kişiler risk altındadır

Ayrıca,

  • Sigara kullananlar
  • Kan kolesterol düzeyi yüksek olanlar
  • Şeker hastaları
  • Hipertansiyon hastalarında görme sinir hasarı daha hızlı olur.

Glokomda Görülen Şikayetler Nelerdir?

Glokom sinsi bir hastalıktır. Glokom hastalığı, erken dönemde herhangi bir bulgu vermeyebilir. Glokom, erken dönemde farkedilebilirse bir görme azlığı yapmaz. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde görüntülerde silikleşme, benzer renkleri birbirinden ayırt edememe, görme alanı daralması saptanabilir. Görme alanı azalmasını, birebir tam bir görme kaybı olarak farkedemeyiz. Görme alanı daralması olan hastalar, genelde bunu ilerleyen dönemlerde görüntünün o bölgesinde silikleşme olarak hissederler.

Glokom Hastalığında Muayene

Glokom hastalığında kuşkusuz en önemli muayene yöntemi göz içi basıncı ölçümüdür. Özellikle risk grubundaki kişiler, senede en az iki kere göz tansiyonlarını kontrol ettirmelidirler. Glokomun takibi yalnızca göz tansiyonu ölçülerek yapılamaz. Korneal pakimetri, optik koherens tomografi” ve görme alanı muayeneleri ile görmeniz ve görme sinirinizin durumunu incelenerek, gereken hallerde tedaviye başlama veya değiştirme kararı verilebilir. Size düşen görev, randevularınıza zamanında gelerek kontrollerinizi aksatmamanızdır.

Tedavi

Glokom hastalığı teşhisi bazı durumlarda hemen konamaz. Glokom şüphesi durumunda hastayı belirli aralıklarla kontrol etmek gerekir. Glokom hastalığının tedavisinde:

1. Göz damlası: Göz damlaları önerilere uyularak düzenli şekilde kullanılmalıdır. İki veya daha fazla farklı, aynı saatte damlatılması gereken göz damlanız varsa, iki farklı damla uygulaması arasında en az 5 dakika süre olmalıdır. Göz damlanızı damlattığınızda, 5 dakika kadar göz kapaklarının burun köküne doğru olan iç kısmına bası yaparak damlanızın etkinliğini arttırabilirsiniz. İlaçları kullanım sıralamanız önemsizdir. Bazı glokom ilaçlarının, buzdolabı kapağında saklanması gerekir. Bu konuya dikkat etmek gerekir. Kullandığınız damlaların her ilaç gibi alerji yapma potansiyeli mevcuttur. Göz kapaklarında ciddi kızarıklık, şişme, kabuklanma, gözlerde batma şikayetiniz olursa, ilaçlara kesmeden doktorunuza haber vermelisiniz. Bu olay acil müdahale gerektirmez, böyle bir durumda endişelenmeyiniz.

2. Lazer: Bazı glokom tiplerinde, başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Doktorunuz bu tedaviye karar verecektir.

3. Cerrahi: Göz damlası ve lazer ile tedavi edilemeyecek derecede görmeyi ve görme alanını etkilemiş glokom hastalarında mevcut görmeyi korumak amacıyla ameliyat yapılması gerekir. Ameliyat ile kaybedilen görmeyi geri getirmek maalesef mümkün değildir.

Glokom, erken tanı konulduğunda korkulacak bir hastalık değildir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı nokta gözün en hassas ve net görmeyi yapan görme noktasına halk arasında verilen…

Devamını Oku